torsdag 4 mars 2010

Vi krattar manegen på arbetsplatsen


Vad gör en överarbetad stressad företagare, när ansvaret att ta hand om person som mår psykiskt dåligt läggs ovanpå andra bördor? Allt från marknadsföring till fysisk arbetsmiljö kan fylla arbetsgivarens vardag, mindre framträdande är kanske kravet på psykosocial arbetsmiljö och rehabilitering.

Psykisk ohälsa är en av de största orsakerna till sjukfrånvaro, särskilt bland kvinnor. Det finns omfattande forskning som pekar på sambandet mellan bättre psykisk arbetshälsa och lägre sjuktal. Det finns också goda erfarenheter av brukarmedverkan i satsningar som hjälper människor tillbaka till arbetslivet. Det handlar om att personer med egen erfarenhet av psykisk ohälsa fungerar bra som förmedlare av erfarenheter och kunskaper i rehabiliteringen.

Nu finns all denna kunskap ”på burk” – en webbaserad utbildning för arbetsplatser har startats i vårt projekt, med stöd från Europeiska socialfonden. Den bästa nyheten för företagare är att utbildningen bedrivs ute på arbetsplatsen.

Vi krattar manegen på arbetsplatsen – så det blir lättare att få sjukskrivna tillbaka. På köpet får man en bättre arbetsmiljö, vilket förebygger nya sjukfall.
20 arbetsplatser i Västernorrland och 10 i Jämtland kommer nu att ingå i den nya satsningen – en unik kombination av utbildning på nätet och brukarmedverkan.
Intresset för kurserna har redan spritt sig till andra delar av landet, det finns ett stort behov och mycket ekonomi att vinna i att minska psykisk ohälsa på jobbet.

Lite bakgrund:

I en tidigare förstudie april-juli 2008 i Västernorrland har vi haft intervjuer med arbetsgivare där de pekat på faktorer som kan bidra till ett positivt klimat för återhämtning och rehabilitering på arbetsplatsen.

Bland annat nämndes:

> Att arbeta strukturerat, tydlig företagskultur
> Mentorskap/Kontaktmannaskap
> Starkt välkomnande och introduktion
> Empati och tålamod
> Förebyggande - tidig planering och tidigt samröre mellan alla aktiva aktörer.
> Bra arbetsledning (specifikt uppifrån) förankrad i arbetsgrupp

Intervjuade menade också att kompetens och humor är viktiga för att återgång till jobbet ska fungera.

Jag tycker vi kan utveckla arbetsplatser och deras medarbetare genom att vara på plats, stödja och lyssna. Och inte minst utgöra en länk till ledningen i deras uppdrag kring det psykosociala arbetet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar