torsdag 4 mars 2010

Varför blir kollegerna sjukskrivna?


Att ge sig ut på arbetsplatserna för att utbilda och diskutera den psykosociala miljön och möta personal och ledning har varit en utmaning och ett otroligt givande arbete.

Det har handlat om att fokusera på det förebyggande arbetet samt öka kunskapen om varför kvinnor slås ut från arbetsmarknaden. Dessa frågor har fått mycket låg prioritering av politiker och sakkunniga, tycker jag. Stödet som vi erbjudit i utbildningen tror jag är en förutsättning för att arbetsplatsen ska komma igång att diskutera viktiga frågor om arbetsmiljön, som annars riskerar att hamna längst ner på dagordningen.

Kort om vår utbildning: Frisk på jobbet vill initiera diskussioner på arbetsplatserna för att öka förståelsen för varför kollegorna blir sjukskrivna. På arbetsplatserna finns alltid en dator. Chefer och personal ska kunna sätta sig framför datorn och via kursmaterialet få upp ögonen för problemet och tänka sig in i hur det är på det egna företaget eller något närstående.

Frisk på jobbet består av åtta avsnitt, där man får information, diskussionsuppgifter, självskattning m m. Kursen har flera olika teman, exempelvis hälsa och ohälsa, empowerment, stress, rehabilitering. Det är ett webbaserat studiematerial som vänder sig till chefer och anställda i privat och offentlig sektor. Materialet behandlar några av skälen till att människor blir långtidssjukskrivna och syftet är att få förståelse till varför framförallt kvinnor fastnar i långtidssjukskrivning.

Jag tror att utbildningen har en förutsättning att utvecklas nationellt, och jag är mycket stolt över de framgångar vi sett hos arbetsgrupper under projekttiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar