fredag 12 mars 2010

Hur ska kommunen bli en attraktiv arbetsgivare?


Inom bara tre, fyra år kommer fler än en halv miljon fyrtiotalister att gå i pension. Ungefär lika många som bor i Stockholms stad.

En enorm generationsväxling är alltså på väg - med nyrekryteringar och karriärmöjligheter för yngre generationer. Men det innebär också en kunskapsförlust… de stora pensionsavgångarna innebär samtidigt att kommunerna kommer att förlora i kompetens. Värdefull, oersättlig kompetens. ”Det mesta sitter i bakhuvudet” som en kommunanställd lärare sade i en av våra workshops. Hur för man egentligen över kompetens från en generation till en annan?

I Kompetensbron samarbetar åtta kommuner från norr till söder för att underlätta generationsväxlingen. Det handlar om kompetensutveckling, att hitta vägar att förmedla kompetens mellan generationerna, och att öka kommunernas möjligheter att konkurrera om framtidens arbetskraft.

Sedan i december i fjol har vi haft olika workshops där över hundra kommunmedarbetare, såväl unga som gamla, har deltagit. Hur kan kommunerna bli mer attraktiva som arbetsgivare? Hur för man över kompetens mellan generationer?

Gå gärna in på vår webbplats och titta eller maila mig förslag eller synpunkter: www.kompetensbron.se, malin.eivergard@habo.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar