tisdag 2 mars 2010

Hur vill du bli behandlad?


MGN är en matematisk term som står för Minsta Gemensamma Nämnare. MGN används bland annat då man skall förenkla uppställningar ekvationer med tal beskrivna som av olika bråk.

Jag som en gång i tiden med stor iver läste naturvetenskapligt gymnasium och teknisk högskola kan inte förmå mig att låta hela den hårt inkämpade kunskapskatten ligga i total träda trots att jag under hela mitt yrkesliv arbetat i sektorer som befinner sig ganska långt under den matematiska horisonten. Jag har därför tagit med mig MGN som förklaringsmodell för hur människor beter sig. Det är nämligen så att människan är en varelse som föredrar att leva i grupp. Och i en grupp finns samhörighet kring vissa saker som jag då kallar MGN. En kärnfamilj kan ju beskrivas som en grupp med ett MGN som består i likartad genuppsättning. En supporterklubb har idrottsföreningen som MGN. När gruppen eller en medlem i gruppen betraktar utomstående, så görs det ofta utifrån MGN. Finns det någon MGN kan dialog upprättas som sedan leder till någon form av samvaro. Om det finns motsättningar mellan kärnvärden uppstår istället konflikt eller åtminstone kommer ingen samvaro till stånd.

Ett problem är att många undervärderar möjligheten till att det finns ett potentiellt MGN när de möter en okänd person. Man antar helt enkelt att man inget har gemensamt. Men om vi nu tittar på en människas biologiska utveckling så ser vi att; Under de nio månader de flesta av oss tillbringar i våra ömma mödrars magar så är vi först en encellig organism snarlik alla andra encelliga organismer. Sedan passerar vi en rad utvecklingsstadier som egentligen motsvarar hela evolutionen. Först ett år efter vi lämnat livmodern passerar vi de mest intelligenta primaternas ungars intelligensnivåer. Alltså, första delen av läxan är att vi har något gemensamt med alla som lever på vår planet. Andra delen av läxan är att vi alla har varit unga.

Har vi tur får vi alla också en möjlighet att åldras och bli gamla. Oavsett hur friska vi är i dag riskerar vi en dag att drabbas av sjukdom. Om vi sedan ser på vår egen etnicitet så är vi bara i majoritet just bland ca 1.3 promille av världens befolkning, och så fort vi lämnar vårt lands trygga gräns så tillhör vi faktiskt en etnisk minoritet. Om man förenklar begreppet solidaritet och ser det ur perspektiv av egennytta, och då förstår omvärldens behov och situation genom att tänka sig själv i valda situationer, redan då förstår man att egentligen har eller kan få gemensamma nämnare med snart sagt alla människor som lever på vår planet.

Vi är inte alls så olika som vissa vill göra gällande. Fråga dig själv om hur du vill bli behandlad. Fråga dig själv hur du skulle känna dig om du inte fick en chans att visa vad du går för bara för att du är den du är. Fråga dig sedan om du är helt säkert att du inget har gemensamt med den som du stänger dörren för.

Alla vi förstår vikten av att ta vara på vår egen tid och våra möjligheter. Jag för min del är övertygad om att vi alla bidrar till vår egna personliga utveckling genom att inkludera andra personer in våra sociala liv och på våra arbetsplatser. Om inte annat blir allting en smula roligare då.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar