torsdag 4 mars 2010

Skuld och skam - nu är det tid för förändring


Att arbeta förebyggande med psykisk ohälsa har blivit bort prioriterat vilket sjukstatistiken visar. 35 procent av de sjuka är frånvarande från arbetsmarknaden på grund av psykiska besvär.

Enligt flera vi talat med börjar många sina sjukskrivningar med diagnoser rygg - nackbesvär efter några år blir diagnosen för många psykisk ohälsa.

Vad kan vi göra för att öka medvetenheten??

Att arbeta med attityder och värderingar ute på arbetsplatserna har varit oerhört lärorikt för oss inom projektet. Arbetsgivarna vi haft kontakt med försöker verkligen åstadkomma förändringar för sina anställda.

Det är dig och mig det här handlar om. Mer än av fyra av oss lever med psykisk ohälsa. Men det finns något vi kan göra. Vi kan hjälpa att förändra negativa attityder så att personer med psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning snabbare hittar fungerande strategier för sina liv. På så sätt blir hindren färre och lägre.

Negativa attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning skapar många gånger hinder för människor lider av psykisk ohälsa. Skuldkänslor och skam bidrar till att människor med psykisk ohälsa och människorna runt omkring oftast hämmas i sin utveckling

Under nästa år genomförs en kampanj med målet att öka kunskapen och förändra negativa attityder till psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning. En del av programmet ska nå ut till arbetsplatser och där finns det en möjlig koppling till vårt projekt Öppna Vägars utbildning i psykosocial arbetsmiljö, enligt kampanjledningen. Det är den statliga myndigheten Handisam i samverkan med Nationell samverkan för Psykisk Hälsa som leder aktiviteter. Arbetet handlar bland annat om att:

* Sprida kunskap om psykisk ohälsa via trycksaker, hemsidor och konferenser.
* Genomföra opinionsmätninga.
* Utbilda ambassadörer som kan verka lokalt med att öka kunskap och påverka negativa attityder.

Över hela landet skapas samarbete med kommuner, landsting och föreningar. Särskilda insatser att göras i tre kampanjlän. Dessa är Västra Götaland, Uppsala och Västerbotten. Kommunikationsstrategin bygger på att engagera personer med egen erfarenhet av psykisk sjukdom och psykisk funktionsnedsättning för möten med olika grupper. Programmet rullar på till och med 2012.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar