fredag 12 mars 2010

Våga säga nej och ge dig själv beröm!


På många arbetsplatser vi har varit ute på har man pratat om stress. Vad är stress, något positivt eller negativt?

Till vardags kallar vi den otrevliga känsla vi får i krävande eller obehagliga situationer för stress. Många jag pratat med säger dock att positiv stress är nödvändigt och menar att det är hälsobringande utmaningar snarare än nedbrytande påfrestningar.

Vi människor som ställer höga krav på oss själva, blir ofta väldigt engagerade i olika verksamheter och har många gånger svårt att säga nej. I stället för att varva ner och skapa utrymme för återhämtning försöker vi hinna med allt mer. Om man inte har resurser att klara de krav som ställs både egna och omgivningens kan det leda till en långvarig stressreaktion. Man måste våga säga nej.

Att jobba mycket behöver i sig inte skapa stress. Avgörande kan vara om vi själva kan ställa villkoren för när och hur mycket. Brist på kontroll i kombination med orimliga krav ställda av oss själva eller av andra är ofta mer stressande eftersom vi inte kan påverka. Det gör att man lätt känner sig otillräcklig. Det är viktigt att själv kunna påverka sin situation. Om man inte har tid att utföra sitt jobb eller får uppskattning för det man gör kan allt till slut kännas meningslöst.

Ge dig själv beröm för det du klarat av istället för kritik för det du inte hunnit med. Ibland kan det behövas lite mental träning där alla negativa tankar om dig själv ersätts med positiva. Ge dig själv beröm för det du är bra på!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar