tisdag 4 maj 2010
Sprider kunskap i mångfaldsfrågor
Sedan september 2009 arbetar jag som projektledare för JämBredd. Väldigt kortfattat ska jag beskriva vad vi gör i projektet. Jag kommer senare gå in lite djupare på olika delar och diskutera dem mer utförligt i kommande bloggar.
JämBredd är ett projekt som syftar till att skapa en plattform för kunskapsutveckling i mångfaldsfrågor kring Mälardalen, samtidigt utbildar vi ett 100-tal processledare och anställda på verksamhetsnivå i 16 olika organisationer i vårt område. Tanken är att rikta utbildningar dels mot personer i ledningsnivå (processledare) och dels personer på verksamhetsnivå för att få med både ett topdown och ett bottomup-perspektiv på mångfaldsfrågor i de verksamheter som deltagarna representerar.
Processledarutbildningen utgörs av cirka 40 personer som träffas nio gånger under 2010. Varje tillfälle utgörs av ett tema och dokumenteras löpande av deltagarna. Portfolion blir en av examinationsformerna på utbildningen, som ger deltagarna 7,5 högskolepoäng. En annan examinationsform utgörs av det utvecklingsarbete deltagarna driver i sin egen verksamhet.
Parallellt med processledarutbildningen driver vi 10 stycken forskningscirklar i olika verksamheter. Forskningscirklarna leds av forskare på Mälardalens högskola och de syftar till att skapa en plats för lärande och reflektion kring mångfaldsfrågor i de deltagande organisationerna. Flera av cirklarna är kopplade till verksamheter i förskola och skola, men även sociala verksamheter, verksamheter för områdesutveckling, jobbmatchning, vård och omsorg finns med.
Utöver dessa utbildningsformer driver vi en interkulturell ledarskapsutbildning för hela kommunledningen i Flens kommun. Vi kommer dessutom under våren och hösten att arrangera öppna föreläsningar i genus- och mångfaldsfrågor, på Mälardalens högskola.
Det är med andra ord ganska mycket att hålla i och förvirringen är stundtals stor. Sedan jag började i höstas har dock mycket positivt hänt och jag ska som sagt återkomma till det. En av de viktiga frågorna för ett projekt som detta är: Hur får man hållbarhet i det man gör? Det är en, som jag ser det, helt avgörande fråga. För varför ska man hålla på med projekt som bara gör avtryck under tiden det finns avlönade personer som arbetar med det? Det finns en uppenbar risk att viktiga frågor faller ur agendan och att viktigt utvecklingsarbete dör.
I bästa fall lever positiva förändringar kvar ett litet tag men sen återgår allt till ett ursprungligt status que. Det har skett många gånger förr… I nästa blogg kommer jag bland annat att skriva om vad som gör JämBredd till något mer än en dagslända.
Etiketter:
JämBredd,
Max Jakobsson,
Mälardalens högskola,
processledare
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar